De leergang kent een flexibele leerroute afhankelijk van kennis, ervaring en leerwensen. De dorpsondersteuner maakt samen met ons haar eigen leertraject (maatwerk).
Je krijgt de kans om te groeien in je rol.
We willen dorpsondersteuners de kans geven om te groeien in hun nieuwe rol en alles uit zichzelf, inwoners en andere professionals te halen.
Het is daarbij van belang dat de dorpsondersteuner een open lerende houding heeft en de leefwereld en systeemwereld weet te verbinden en met elkaar laat leren. Dit vraagt soms moed en durf. In deze nieuwe rol moet je positie nog worden verworven.
We hechten veel waarde aan samen leren, regelmatig zullen we in de leergang de samenwerkingspartners vragen mee te draaien in een onderdeel. De dorpsondersteuner leert niet alleen, maar samen met de partners om haar heen. Pas dan kan de dorpsondersteuner samen met hen van betekenis zijn in het leven van een inwoner in een dorp, impact hebben en soms zo nodig een doorbraak
realiseren.
Uitgangspunten van de leergang:
- De inwoners bepalen zelf wat de dorpsondersteuner doet en wat zij willen bereiken in hun dorp of wijk.
- Nabijheid en vertrouwen; We vinden het belangrijk dat de dorpsondersteuner naast de inwoners kan staan, samen op kan lopen en vertrouwen kan geven.
- Positieve gezondheid; We gaan uit van eigen regie van inwoners en van hun talenten. Bewustwording van eigen invloed en wensen en aandacht voor vaardigheden zijn daarbij belangrijk.
- Lokaal netwerk versterken, informeel en formeel, zorg en welzijn; samen werken aan de bedoeling.
- Leren en verbeteren; Samen met andere betrokken partners kijken we wat helpt en werkt en zien belemmeringen als uitdagingen en stellen voortdurend bij. Het gaat om collectief netwerk leren.
1. Inwerkprogramma

We begeleiden je bij het opstarten en vormgeven van de rol van de dorpsondersteuner.
2. Masterclasses

Deze masterclasses voorzien in kennis en hoe dit toe te passen in de praktijk. Theorie- en praktijkopdrachten zullen zich afwisselen. Thema’s die o.a. aan de orde komen; visie, rollen en structuur, een sterke sociale basis, positieve gezondheid en nog veel meer.
3. Intervisie

Het gaat hierbij om een persoonlijke en professionele ontwikkeling in een intervisiegroep met andere dorpsondersteuners die hiervoor een veilige omgeving biedt.
4. Coaching

Bij het coaching traject gaan we gezamenlijk op pad om jouw rol als dorpsondersteuner en jouw uitdaging te verkennen. Jouw persoonlijke vraagstelling bij dit samenwerken staat centraal.
5. Thema’s toekomstige ontwikkelingen

We blijven ons netwerk informeren over nieuwe ontwikkelingen, bijvoorbeeld domein overstijgend samenwerken en op het gebied van digitalisering.
6. Lokaal netwerk professionals

De dorpsondersteuner initieert het ontwikkelen van een gezamenlijke visie op vitale en zorgzame dorpen/wijken. Hierbij gaat het om verbeteren van de samenwerking tussen inwoners, dorpsondersteuners, professionals (praktijkondersteuners (huisarts), thuiszorg, fysiotherapeuten, ergotherapeuten en anderen) en gemeente.
7. Tools & vraagbaak

Tools
- Vitaliteitscheck; fitheidstest, valrisicoinschatting, woontest, positieve gezondheidstest, Grip op je leven tool
- Monitoringstools
- Jaarplantools
- e.a.
Vraagbaak
Professionals, gemeenten en andere partijen/samenwerkingspartners kunnen bij ons terecht met hun vragen naar anders organiseren van zorg en welzijn.