Zie jij, als inwoner zijnde, de meerwaarde van een dorpsondersteuner? Wil jij meer informatie of als initiatiefnemer starten? Neem gerust contact op voor meer informatie.
Voor alle geïnteresseerde inwoners hebben we een leerkring ontwikkeld.
Wanneer jij als inwoner opzoek bent naar een dorpsondersteuner en we jouw op weg mogen helpen, kun je gebruik maken van de leerkring die wij ontwikkelt hebben. De leerkring kent een flexibele leerroute afhankelijk van kennis, ervaring en leerwensen.
De dorpsondersteuner is een belangrijke schakel voor een sterker sociale basis. Zij is van en voor de inwoners en de gemeenschap. De inwoners bepalen zelf hoe zij heet en wat zij doet. Dit eigenaarschap is van grote waarde voor de ontwikkeling van een gezonde sociale en fysieke leefomgeving. De leerkring helpt inwoners dit eigenaarschap vorm te geven.
Uitgangspunten van de leerkring:
- De inwoners bepalen zelf wat de dorpsondersteuner doet en wat zij willen bereiken in hun dorp of wijk.
- Nabijheid en vertrouwen; We vinden het belangrijk dat de dorpsondersteuner naast de inwoners kan staan, samen op kan lopen en vertrouwen kan geven.
- Positieve gezondheid; We gaan uit van eigen regie van inwoners en van hun talenten. Bewustwording van eigen invloed en wensen en aandacht voor vaardigheden zijn daarbij belangrijk.
- Lokaal netwerk versterken, informeel en formeel, zorg en welzijn; samen werken aan de bedoeling.
- Leren en verbeteren; Samen met andere betrokken partners kijken we wat helpt en werkt en zien belemmeringen als uitdagingen en stellen voortdurend bij. Het gaat om collectief netwerk leren.
1. Inspireren en informeren

Wij informeren en inspireren en nemen initiatief om inwoners, professionals en gemeenten enthousiast te maken voor de dorpsondersteuner.
2. Verhalen ophalen (verkennend onderzoek)

We halen samen met inwoners en professionals verhalen op om te laten zien wat een dorpsondersteuner kan betekenen voor jullie dorp of wijk. Daarmee creëren we draagvlak binnen de gemeenschap.
3. Plan maken

Samen met de werkgroep maken we een gedegen plan, waarmee dit burgerinitiatief als aanvraag naar de gemeenteraad kan.
4. De dorpsondersteuner aan de slag

Als het plan door de gemeente is gehonoreerd, kan de dorpsondersteuner aan de slag. Er komt veel kijken bij de start, zoals een geschikte kandidaat vinden en de samenwerking vorm geven samen met inwoners en andere professionals.
5. Lerend netwerk met gemeente en professionals

Samen aan de slag met een nieuwe visie, betere samenwerking en andere manier van werken.
6. Monitoring

We brengen resultaten in beeld, gezien vanuit de verschillende belangen, in beeld.
7. Tools & vraagbaak

Tools
- Vitaliteitscheck; fitheidstest, valrisicoinschatting, woontest, positieve gezondheidstest, Grip op je leven tool
- monitoortools
- jaarplantools
- e.a.
Vraagbaak
Professionals, gemeenten en andere partijen kunnen bij ons terecht met hun vragen naar anders organiseren van zorg en welzijn.